eTwinning & EU projekti

Održane posljednje 2 edukacije u sklopu projekta “ŠUTNJA NIJE ZLATO – knjigom i razgovorom do rješenja” u kojima sudjeluje i djelatnica iz našeg stručnog kolektiva

Posljednje dvije edukacije naziva “Krizni menadžment” i “Digitalni ured” u sklopu projekta “ŠUTNJA NIJE ZLATO- knjigom i razgovorom do rješenja“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice” održane su kroz mjesec lipanj. Obje edukacije u trajanju od 4 dana u online okruženju okupile su zaposlenike i volontere Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske, udruge POZOR! i POU „ Dr. Ante Starčević“ Gospić. Jedna od tih volonterki/a je i naša pedagoginja Rafaela Andrin.

Edukacije su održane u svrhu jačanja i unapređenja kapaciteta zaposlenika i volontera organizacija civilnog društva. A nešto više o istima možete saznati na sljedećim poveznicama: https://sutnjanijezlato.eu/odrzana-edukacija-krizni-menadzment/ i https://www.pou-gospic.hr/odslusana-posljenja-edukacija-digitalni-ured/.

Nadamo se da će sva znanja i vještine koje su svi sudionici stekli na ovom projektu pomoći i doprinijeti njihovim institucijama i zajednicama u kojima će svi nastaviti djelovati.


“Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja” – 3 edukacija

Naša pedagoginja Rafaela Andrin sudjelovala je i u trećem ciklusu edukacija, pod nazivom “Izvori financiranja i zakonodavni okvir OCD-a” u sklopu projekta “Šutnja nije zlato-knjigom i razgovorom do rješenja”. Edukacija se održala 26. i 27.5; te 6. i 7. 6.2022. u online okruženju. Moderatorica i voditeljica edukacije – Manda Šalić, tijekom 4 dana približila je sudionicima zakonske regulative neprofitnih organizacija i zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu, registar neprofitnih organizacija te pojam crowdfounding. Kroz temu crowdfounding sudionici su saznali kako prikupiti financijska sredstva za provedbu projekta i kako uspješno provesti crowdfounding kampanju ili kako podržati projekte kroz grupno financiranje.
U aktivnostima na edukaciji sudjelovali su zaposlenici/ili članovi organizacije nositelja projekta Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske i partnerskih organizacija Udruga POZOR! i Pučko otvoreno učilište “Dr. Ante Starčević” Gospić.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice”.


Održana 2 edukacija – Design thinking u sklopu projekta „Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“

Održana je još jedna u nizu edukacija “Design thinking” u sklopu projekta “Šutnja nije zlato-knjigom i razgovorom do rješenja”. Svrha provedene radionice je jačanje i unapređenje kapaciteta zaposlenika i volontera organizacija civilnog društva. Ista je održana u periodu od 11.-15. travnja 2022. Obzirom da su epidemiološke mjere dozvolile, prvi dan edukacije realiziran je uživo u Zagrebu, te ostale dane putem online platforme (ZOOM).

Edukaciju nam je pripremila voditeljica Marija Mažić koja ima dugogodišnje iskustvo u provođenju ove metodologije. Pohađali su je zaposlenici i volonteri Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske (među njima i naša pedagoginja Rafaela Andrin), udruge POZOR! i POU „ Dr. Ante Starčević“. Voditeljica je tako sudionicima edukacije približila koncept inovativnog procesa Design thinking-a, koji je iterativni pristup rješavanju problema. Sudionici su uživali u primjeni alata Design thinkinga u praktičnom dijelu gdje je nastalo puno ideja u svezi provođenja aktivnosti koje su predviđene volonterskim programima: “Pandemija, škola, obitelj i ja”, “Potres na stres” i “Nije lako biti tinejdžer”. Cilj edukacije bio je podići svijest sudionika o vlastitim sposobnostima i sustavnom kreativnom razmišljanju u poslovnom i privatnom okruženju, te važnosti fokusiranja na rješenja, a ne probleme. Edukacija je završila u inspirativnom duhu te su polaznici shvatili kako možemo pravilno usmjeriti svoju kreativnost pomoću alata DT-a.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice”.

Više o projektu možete vidjeti na službenoj stranici projekta: https://sutnjanijezlato.eu/

Održana radionica “Menadžment volontera“ u sklopu projekta „Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“

U sklopu projekta „Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“ održana je prva u nizu edukacija za jačanje i unaprjeđenje kapaciteta zaposlenika i volontera organizacija civilnog društva.

Edukacija pod nazivom „Menadžment volontera održana je od 28.3.-1.4.2022. online, a sudjelovali su zaposlenici i volonteri Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske, udruge POZOR! i POU „ Dr. Ante Starčević“. Voditeljica radionice Marija Mažić tijekom 4 dana kroz radioničke prezentacije približila nam je volonterstvo i sve značajke rada s volonterima, te dala odgovore na sva pitanja vezana uz volontiranje. Sudionici edukacije (među kojima je i naš član kolektiva) dobili su nova znanja za bolje i kvalitetnije provođenje aktivnosti volontiranja u svojim udrugama i institucijama.

Više o projektu možete vidjeti na službenoj stranici projekta: https://sutnjanijezlato.eu/„Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“

U prosincu 2021. Udruga učeničkih domova RH potpisala je ugovor za projekt „Šutnja nije zlato – knjigom i razgovorom do rješenja“.  UUDRH i partnerima udruzi Pozor! i Pučkom otvorenom učilištu iz Gospića pridružio se kao sudionik u njihovim provedbama pojedinih aktivnosti i naš Učenički dom Novi Zagreb. Pedagoginja Rafaela Andrin uključila se početkom tekuće godine na prve edukacije u sklopu projektnih radionica. Svi detalji spomenutog projekta dostupni su na sljedećoj poveznici: https://sutnjanijezlato.eu/ .

Ukupna vrijednost vrijednost projekta je 470.630,00 kn, a isti je u 100% iznosu sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt je prijavljen za financiranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ unutar Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ Cilj samog projekta je osnaživanja kapaciteta nositelja i partnera za poslovanje u kriznim uvjetima, te razvijanje volonterskih programa pomoći i podrške tinejdžerima poput sljedećih: “Nije lako biti tinejdžer”; “Pandemija, škola, obitelj i ja” i “Potres na stres”. Sve to odvijat će se na na području Zagreba, Ličko–senjske i Sisačko–moslavačke županije.

Projektom se Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske, udruga POZOR! i Pučko otvoreno učilište „Dr. Ante Starčević“  žele povezati međusobno, ali i s drugim organizacijama, poput naše i veselimo se daljnjoj suradnji u cilju prilagodbe poslovanja i aktivnosti u kriznim situacijama s naglaskom na pružanje pomoći djeci i mladima.2020. g. – Učenički dom Novi Zagreb dobio je eTwinning oznaku kvalitete za sudjelovanje u projektu “Budi što želiš – Riječki karneval 2020.